Internett: www.wis.no E-post: wis@wis.no
Tlf: 7245 0190 Fax: 7245 0191

Startsiden | Produkter | Drift | Markedsføring | Ta kontakt | Gå til
Søk:

Startsiden

Søk

Om nettstedet

Nyhetsarkiv

KundeWeb

Om virksomheten

Ansatte

Blogg

Kompetanse

Prosjekter

Sikkerhet

Vår styrke

Wis i media

Sponsor

Om selskapet

Organisering

Historikk

Kontorer

Reise til WIS

Ta kontakt

Jobbe i WIS

Partnere

Den andre siden ..

WIS blogg


iTV neste fra Apple?
Av: Svein Waade Torsdag 22.09.2011 (07:26)

Da nærmer det seg lansering av iPhone5 sammen med ny versjon av operativsystemet iOS der Cloud er et sentralt tema. Når du tar et bilde på mobilen synces det umiddelbart opp til din internettkonto (cloud) hos Apple og ned igjen til din iPad eller Mac.

De er et av verdens rikeste selskaper, og er i denne posisjonen ganske fri til å satse der de vil. Mange spekulerer hva deres neste trekk vil bli. Jeg tror de har lyst til å prøve seg i TV-markedet. De har jo startet på den veien med sin lille TV-boks Apple TV.

iTV - ja hvorfor ikke?

Kan de klare å sette en ny standard for TV'er i et marked som nå satser ganske hardt på Smart-TV? Her er mine tips til en TV fra Apple:

  • Størrelse: 60-65"
  • Tykkelse: Veldig tynn. Tipper på at de kan klare 5 cm. Henges på veggen som et bilde.
  • Berøringsskjerm som en iPad. Ser ikke helt for meg behovet, men det finnes sikkert.
  • Kraftig frontkamera, skikkelig mic og solid lyd. Holde kontakt med famile fra sofakroken.
  • System: iOS6 med Widgets.
  • Programmer: Dedikerte Apps for iTV kjøpes på AppStore
  • Syncer musikk, videoer, bilder og alt annet mellom iPhone, iPad og iTV
  • Fjernkontroll: Det må jo bli iPhone og iPad. En fingerbevegelse for å flytte bilde/video/musikk fra iPhone/iPad over til TV'en
  • Egen film-tjeneste gjennom AppStore
  • TV: Kan kanskje få avtaler med TV-selskaper om å levere direkte kodet HD-TV gjennom internett.
  • Spill: Apps for avanserte spill med intelligente fjernkontroller (iPhone, iPod, iPad).
  • Og så kommer de sikkert på noe nytt å putte inn

Hvis ikke Apple har tenkt tanken, så får de den gratis av meg.

Svein.

--Emner: Hjemmet, Operativsystem
Kommentarer: 1





Fagtime: Tekstbehandling og Word
Av: Svein Waade Torsdag 01.09.2011 (22:30)

Dele kunnskap i Hemne Næringshage

WIS holder til i Hemne Næringshage med over 90 ansatte fordelt på rundt 20 bedrifter i ulike bransjer.

Et av målene med næringshagen er at bedriftene skal dele informasjon og dermed øke alles kompetanse. Dette gjelder både bedriftene og de som jobber der.

Fagtime 1: Tekstbehandling og Word

Vi ønsker å prøve korte samlinger (en time) der vi tar opp spesielle tema. I dag samlet vi noen fra bedriftene til den første fagtimen og temaet var "Tekstbehandling og Word". Det var jeg som hadde fått ansvaret for denne første samlingen. Nedenfor ser du litt info om det som ble tatt opp. Vi brukte ganske nøyaktig en time.

Kontorstøtte og utviklingen

Microsoft har med sin Office-pakke vært ganske stor i bedriftsverdenen omtrent siden vi fikk Windows. Før det er det kanskje noen som husker Word Perfect?

Før var det mange som brukte Word til omtrent alt (Word erstattet jo skrivemaskinen). Men det virker som om vi bruker stadig mindre tid i Word, og jeg ser flere grunner:

  • Fagsystemer har overtatt (tilbud, ordre, faktura)
  • Vi bruker e-post i stedet for brev
  • Andre programmer (regneark, nettsider, blogger..)

En runde rundt bordet viste at Word brukes mye til utredninger, beskrivelser og rapporter. Men en del stiller krav til utseende (logo/bunntekster) og skriver e-post med vedlagt brev i Word-format.

Nye alternativer

Jeg nevnte litt om nye alternativer på Windows: Open Office og Libre Office. Dette blir jo omtrent som Word, bare enklere og mindre muligheter. Likevel vil nok en normal bruker ha mer enn nok med disse verktøyene. Og de er gratis.

Deretter så vi litt på de internettbaserte verktøyene Google Docs og Office 365. Det er noen vesentlige fordeler med internettbaserte verktøy, og det vil nok komme mer og mer:

  • Tilgang til dokumentene uansett hvor du er
  • Vise og redigere fra alle slags enheter (PC, nettbrett, mobil)
  • Enkelt dele med andre (og slippe å sende ulike versjoner fram og tilbake)

Det spesielle med Google Docs er at det er laget for samarbeid. Du kan dele et dokument og mange kan jobbe på dokumentet samtidig. Jeg ringte opp Gaute og vi redigerte på samme tekstdokument samtidig. Mange ser kanskje ikke poenget med dette, men når en har prøvd det litt virker det plutselig rart å få en melding i Word om at dokumentet er låst av en annen bruker. Google Docs er veldig mye enklere enn Office, men det kan hende Google tenker å gjøre noe med det. Det må vel også nevnes at det er gratis.

Office 365 er et alternativ for den som ønsker å holde seg til Microsoft. Det ligner nøyaktig på Office-programmene, men har bare en liten del av funksjonene til originalen. Det er enkelt å flytte dokumenter mellom internett og lokal maskin. Du kan starte på internett og åpne det i Word og motsatt. Foreløpig blir Office 365 for enklere bruk, men kanskje Microsoft også tenker å utvide løsningen sin.

Så noen tips om bruk av Word (versjon 2007 og nyere)

Jeg har sterk firmafokus, og sa litt om hvordan bedriften bør legge til rette med smarte maler. Deretter gjennomgikk jeg på ca 30 minutter en del tips i Word for å oppnå bedre resultater på kortere tid. For at de som deltok skal huske mer av hva vi var innom, laget jeg etterpå en presentasjon i Google Docs. Når du står i presentasjonen klikker du bare på siden for å gå til neste. Kanskje kan det være noen tips der til flere? Det er noen tema som ikke er beskrevet - de tar jeg ved anledning. Bare kom med tilbakemeldinger i kommentarfeltet.

 

Svein Waade, WIS

--Emner: Word
Kommentarer: 0





Slutten for "Palm"?
Av: Svein Waade Torsdag 18.08.2011 (23:30)

Veer Pre3 Touchpad"Palm" legges ned

I kveld kom det en tung nyhet fra HP (som kjøpte Palm): De har besluttet å avslutte alt som har med telefoner og nettbrett. Denne beslutningen kom nok som et sjokk på mange. Bare noen minutter før annonseringen kom fra HP, la en av produktsjefene ut store visjoner for framtiden til WebOS på Twitter.

Enda er det bare spekulasjoner om hva som vil skje med programvare, produserte telefoner, eksisterende kunder, salg, drifting og support. Kanskje vil noen kjøpe det opp, men det er ikke godt å si. Nå et par-tre timer etter at informasjonen kom fram har lederen for WebOS-divisjonen sagt at de fortsatt vil følge opp WebOS, og arbeide for at andre telefonprodusenter kan ta i bruk operativsystemet. Men det virker rimelig tydelig at de ikke vil produsere mobiltelefoner og nettbrett mer.

Historikk

Jeg har vært fan av Palm siden 1998 da jeg kjøpte min første Palm Pilot (touch-skjerm og trådløs overføring). Da var Palm et hav foran alle andre på markedet for personlige planleggere. Så begynte telefonene å strekke seg mot planleggerne ved å legge inn kalender og huskeliste. Så puttet Palm inn telefon på sin planlegger og laget mange nye enheter (bl.a. Treo).

Men de ventet for lenge med å gå over til mer avansert grafikk i sitt system, og jeg var i ferd med å gi opp og gå over til en annen leverandør da de lanserte sitt nye operativsystem WebOS i Januar 2009. Sammen med ny telefon virket dette svært lovende, og jeg valgte å satse på Palm Pre (som den første telefonen het). De kom med et par mindre oppgraderinger av telefonen ("Palm Pre Plus" og "Palm Pre 2") men de har slitt med å få opp brukermassen.

I 2010 ble de kjøpt opp av HP (verdens største PC-leverandør) og de valgte å satse på WebOS. I januar 2011 annonserte de tre nye telefoner med WebOS:
- HP Veer: en telefon like stor som et kreditkort
- HP Pre3: Litt større enn Palm Pre og mye kraftigere
- Touchpad: Nettbrett i samme genre som iPad

HP snakket om å komme med flere enheter, og vurderte å tillate at andre også leverer telefoner med WebOS. De nevnte også muligheten for å legge inn WebOS på sine PC'er (i tillegg til Windows) og printere.

Og 18.08.2011 ca kl. 21:00 kommer altså nyheten om at HP legger ned satsingen på telefoner og nettbrett.

Smart-telefon eller ikke

Det er en glidende overgang mellom en telefon og en smart-telefon. Men hvis en har brukt smart-telefon en stund, tror jeg det er tungt å gå tilbake. Jeg nevner noen momenter utenom det å ringe og sende SMS:

  • E-post: Varsel om ny e-post fra flere konti, alltid synkronisert med PC-tilgang
  • Kalender: Tilgang til egen kalender eller andres, tilgang fra telefon eller på PC (Web)
  • Internett: Mulighet til å bruke nettet som det er på en PC
  • Musikk/radio: Enten ha musikk på telefonen eller spille fra web (f.eks. Spotify)
  • Bilder/video: Enkelt kunne ta bilder og video når du trenger det.
  • Youtube: Underholdning og informasjon der du er
  • Sosiale media (Facebook, Twitter..): For den som er ivrig der, må det være en drøm å lese/skrive rett på telefonen
  • Kart og GPS: Finne nærmeste bensinstasjon og vise veien dit
  • Spill/underholdning: For den som liker slikt, finnes det mange artige og utfordrende spill
  • Apps (eller programmer som det het før): Åpner en uendelighet av muligheter som enkelt kan installeres på telefonen

Alternativene

For meg betyr styringssystemet (operativsystemet eller OS) mer enn telefonen. Det er det som avgjør om det er enkelt og effektivt å bruke telefonen. For meg betyr det mere at det er effektivt enn at det er enkelt. Enkelt er viktig de tre første dagene - effektivt er viktig resten av tiden. For smart-telefoner er det nå følgende alternativ:

  • iOS fra Apple: 1 telefon (iPhone 4)
  • Android fra Google: 100+ telefoner fra mange leverandører (Samsung, HTC, Sony-Ericsson..)
  • Windows Phone fra Microsoft: 20+ telefoner fra flere leverandører
  • WebOS fra HP: 3 telefoner (Pre 2, Veer, Pre3)
  • BlackBerry OS fra RIM: 3 telefoner

Jeg har prøvd tre og her er mine konklusjoner:

  • iOS: Fantastisk bra, utrolig enkelt, uendelig utvalg apps. Lite tilpassing, ikke effektivt nok.
  • Android: Ganske bra, stor tilpassing, uendelig utvalg apps. Kanskje litt rotete.
  • Windows Phone: Versjon 7 virker spennende. Ikke prøvd. Helt nytt.
  • WebOS: Mest effektivt. Litt dårlig utvalg apps, ikke norsk.
  • BlackBerry OS: Siste versjon (6) ligner en del på WebOS, Ikke prøvd. Helt nytt grensesnitt.

Jeg mener iOS er totalt sett det beste og det bare fungerer. Det har vært noen merkbare svakheter, men mange av disse blir rettet i versjon 5 som kommer i høst. Android er nok mer for de som liker å bruke tid på oppsett/justerig og som liker å være fri i forhold til leverandør.

WebOS: Mine argumenter:
- overlegen multitasking (enkelt å hoppe mellom applikasjoner)
- overlegen integrasjon (knytter seg til og integrerer mange andre systemet på en veldig smart måte)
- overlegen effektivitet
- alltid oppdatert trådløst (ingen kabler til en PC for å synce eller oppdatere OS)
- og så er det fint med trådløs lading (induksjon).

Enheter med WebOS

  • Veer (video og norsk info)
    Har hatt den i hus et par dager og er veldig imponert over at noe lite og søtt kan være så kraftig. Mye raskere enn min Pre og utrolig liten. Tastaturet var bra. 5Mp kamera.
    Pris: kr. 2.800,-
  • Pre3 (video og norsk info)
    Denne tar over for Pre. Den er litt større og mye kraftigere.
    Pris: ca. kr. 3.000,-
  • Touchpad (video og norsk info)
    Jeg har hatt iPad siden den kom og synes den er fantastisk. Touchpad er spennende fordi den har WebOS og er kraftig.
    Pris: ca. kr. 2.700,-

Usikker framtid for "Palm"

Framtiden for WebOS og "Palm" er nå svært usikker. I beste fall fortsetter de utvikling og drift av WebOS og lisensierer det ut til andre telefonprodusenter. I verste fall stopper de support av WebOS og systemet dør en stille død i løpet av et års tid. Jeg velger å være optimist inntil fakta foreligger.


Svein Waade

--Emner: Palm
Kommentarer: 0





Palm is back!
Av: Svein Waade Torsdag 08.01.2009 (22:16)

Palm PreKl. 21.00 i kveld norsk tid presenterte Palm i Las Vegas sitt nye operativsystem "Palm WebOS" og en ny telefon "Palm Pre" som bruker det nye operativsystemet. Jeg har lest litt omtaler og sett noen videoer, og det virker som om Palm virkelig har levert. Dette var siste utkall for Palm, og mottakelsen er svært positiv. Aksjekursen steg med rundt 40% timene etter lanseringen.

Nytt operativsystem

Palm WebOS ble navnet på Palms etterlengtede steg inn i nåtiden og framtiden. De fleste hadde vel gitt opp håpet om at de noen gang villle komme tilbake. Men her er litt om systemet:

  • Basert på Linux
  • Programmer kjører som lokale Web-applikasjoner
  • Ekte multitasking med programmer på hvert sitt "kort". Kjørende programmer kan vises i fullskjerm eller legges ut ved siden av hverandre (samtidig som de kjører)
  • Egen oppgavelinje som kan trekkes fram for raskt skifte mellom programmer
  • Ingen lukkeknapp. Bare kast kortet ut av skjermen
  • Ingen lagreknapp - alt lagres automatisk
  • Klipp og lim mellom alle programmer
  • Programvelger med ikoner på fritt antall sider
  • Samme opplegg som på iPhone med å bruke fingrene for å rulle skjermen og velge, samt krympe og utvide med to fingre
  • Alle skjermbilder roteres slik du holder telefonen
  • Integrert søk gjør at du fra framsiden kan starte å skrive uten førs å velge noe som helst. Du ser fortløpende programmer, kontakter, kalenderoppføringer og til og med treff fra nettet etter hvert som du skriver
  • Integrerte kontakter gjør at en kontakt finnes kun en gang (telefonliste, e-post kontakter, Gmail, facebook osv). Alle ligger i samme kontaktliste. Du kan direkte se om kontakten er aktiv på MSN og starte chat med et klikk.
  • Integrerte meldinger som gjør at den holder sammen all chat med en kontakt i en tråd der det kan blandes mellom SMS, MMS og IM
  • Integrert kalender gjør at den viser aktiviteter fa alle dine kalendre sammen (Gmail, Outlook osv) evt. med ulike fargekoder
  • Integrert e-post gjør at meldinger fra alle e-post kontoer samles i samme innboks, og foreslår avsenderkonto som evt. kan endres.
  • Mest mulig effektivt grensesnitt i god gammel Palm ånd. Legg in en ny kalenderaktivitet er som før: Et klikk for kalender, pek på tidspunkt, skriv. Ferdig. Ingen dialog, ingen lagring. Artig funksjon der ledig tid brettes sammen for å fokusere på det som skjer.
  • Ingen popup-vinduer. Varsler kommer i bunnen av skjermen og vil automatsk krympe programmet du jobber i uten at du forstyrres. Hvis det f.eks. ringer mens du skriver en e-post kan du skrive ferdig setningen før du tar telefonen
  • Alle nødvendige programmer, multimeidastøtte (bilder, video, musikk) samt mulighet for å legge inn nye programmer rett fra telefonen

Ved første øyekast ligner det veldig på elegansen på en iPhone. Men det var veldig godt å se at de har lagt til "effektiv" og "integrert". Det er det som gjør at min iPhone mest brukes til å imponere venner, mens min gamle Palm er den jeg bruker. Så spørs det hvordan WebOS vil hevde seg mot Apples MacOS, Microsofts Windows Mobile, Googles Android og Symbian.

Ny telefon

Den første telefonen med WebOS er Palms nye telefon Palm Pre. Den er en del mindre enn iPhone men litt tykkere pga tastaturet. Den har spesifikasjoner som følger:

  • 3,1 " multitouch skjerm, 24 bit, 320x480 pixler (HVGA)
  • Multitouch-delen fotsetter under skjemen for fingernavigering
  • WLAN-støtte
  • 3G høyhastighet nett
  • GPS
  • Tastatur (QWERTY) som glir ut under
  • 3 megapixel kamera med blits
  • 8 GB minne
  • Svært kraftig prosessor
  • Blåtann 2.1 stereo
  • MicroUSB port med USB 2.0 høyhastighet
  • 3,5" standard jack for hodetelefoner
  • Bevegelsessensor som roterer skjermen
  • Lyssensor for automatisk justering av lysstyrken på skjermen
  • Nærhetsføler som slår av skjerm og touchscreen når den holdes til øret
  • Knapp for å slå lyd på/av
  • Utskiftbart batteri
  • Tilleggsutstyr er trådløs lader (som første telefon i historien)

Det ser ut som om de har tatt alt det beste fra Palm Treo og iPhone og så lagt til en del nytt. Tanken med fingernavigering under skjermen er laget for å slippe å trykke oppe på skjermen. Dette muliggjør full betjening med en hånd. En kan også rulle i nettsider uten å komme foran selve skjermbildet.

Når kommer den hit og hva vil den koste?

Palm starter med det Amerikanske Sprint-systemet i første halvår. Deretter håper vi på en åpen GSM-versjon kanskje utpå høsten? Pris har de ikke sagt noe om enda, men de må nok ikke særlig mye over iPhone.

Litt historikk

Jeg har vært en trofast Palm-bruker siden jeg falt for en Palm Pilot i 1998. Det var Palm som laget de første brukbare PDA'ene på bgynnelsen av 90-tallet, og fra de første modellene fram til i dag har de holdt seg til nesten nøyaktig samme grensesnitt. Kjedelig og gammeldags men mer effektivt enn noen andre er i nærheten av. Jeg har hatt det aller hippeste fra Nokia, SonyEricsson og nå iPhone. De har mye som er utrolig flott, artig og elegant. Men det har for meg aldri blitt mer enn leketøy. Jeg har aldri klart å bytte ut min Palm. Jeg bruker av og til å sammenligne effektiviteten, og nesten uansett hva jeg skal, bruker alle andre 5 til 10 ganger mer trykking og velging enn Palm. Men dette er religion. Vi trenger ikke være enige.

Noen lenker

--Emner: Palm
Kommentarer: 4





Oppgradert dataløsningen i hjemmet.
Av: Svein Waade Søndag 10.08.2008 (23:37)

Historien

For et par år siden kjøpte jeg en mediacenter-PC og satte den i stua. Det var en vannavkjølt (!) Fujitsu Siemens Scaleo med Windows XP Media Center Edition og dobbelt TV-kort. Den har vi hatt mye glede av: Fin TV-guide, pause og spole TV, enkelt å ta opp TV, se nett-TV (f.eks. NRK), leie filmer online, alle familiens bilder, all musikk tilgjengelig osv. Når den maskinen kom inn forsvant både stereoanlegget og DVD-spilleren.

Maskinen har stort sett gått bra, men for et par måneder siden knakk den sammen. Vi gikk over til å se TV på gamlemåten. For en nedtur! Jeg måtte begynne å bla opp og ned på kanalene, og hadde ingen anelse om hvilken film det var, om den akkurat hadde begynt eller om den snart var ferdig.

Men med en del andre PC'er i heimen, dukker det stadig opp flere utfordringer. Brukerne klager litt på at ikke alt fungerer som det skal: Blanke utskrifter (tomt for blekk), finner ikke igjen det jeg lagret (lagret på en annen maskin), får ikke åpnet dokumentet (fordi det programmet ikke er installert på den maskinen) osv.. Systemanvarlig har alltid hatt anledning til å koble seg på kontoret, og har ikke følt på de samme problemene. Og så handler det vel litt om skomakerns barn som alltid gikk barbente.

Drømmen

Jeg bestemte meg for å ordne opp i sakene, og satte opp noen punkter:

  • Farge laserskriver som alltid er tilgjengelig (skal stå på nettet og ikke på en PC)
  • Server (som alltid er på) med alle data. Automatisk backup i huset og ut av huset (Internett)
  • Mediacenter i stua (på kabel) som viser det som ligger på serveren. En fjernstyring for alt.
  • Alle PC'er i huset skal ha tilgang til serverdisken og lagre alle data dit
  • Alle PC'er skal kunne kjøre programmer som ligger på serveren (Terminal server)
  • Mulighet til å logge inn på hjemmeserveren fra utsiden
  • Mulighet for å spille av musikken på andre rom (f.eks. kjøkken/bad)

Kabling og rydding

Gikk gjennom og flyttet alt utstyr til boden (teknisk rom): ADSL-modem, Ruter/WLAN/brannmur, IP-telefon og sentral for trådløs telefon. Det ble trukket kabel til stua og opp på kontoret i 3. etasje (vi har rør). Argumentet for kabel er 1.000 mot 54 Mbit på trådløst nett. Merker litt forskjell når det er mye data som skal overføres. Det var en stor jobb å flytte/samle alle data fra alle PC'er og få det inn i en felles struktur på serveren, men jeg tror det er verd det. Det ble satt opp en fargelaserskriver på nettverket, og installert scanner.

Min første bod-PC

Server ble en billig PC (under 5.000,-) fra Komplett med Windows XP, 2 GB minne, 1.5 TB (1.500 GB) disk, ingen skjerm/tastatur/mus. Den ble bare lagt oppå hyllene i boden sokkelen, og der skal den få ligge i fred og alltid stå på. Den skal ta vare på alle våre data (bilder, filmer, musikk, dokumenter) og den har en ekstern disk tilkoblet for å ta sikkerhetskopi.

Terminalserver

For å kunne kjøre alle programmer uavhengig av hva som er installert på maskinen, måtte det til terminalserver. Vi har brukt denne løsningen på WIS i mange år, og jeg er utrolig glad for den. Men for å komme ned i kostnader satset jeg på et produkt som heter XP Unlimited. Enkelt å sette opp og enkelt å drifte. Installerte det oppå XP-installasjonen. Har ikke sluppet brukerne løs enda, men det ser lovende ut. Spørsmålet blir vel om en bruker terminalserveren hele tiden eller bare for enkelte programmer. Film vil vel aldri bli bra nok gjennom en terminalserver, og nettleseren halter vel også litt.

Vista Mediacenter

Selv om jeg likte Mediacenteret i XP, var jeg klar for å gå over til Vista. Letet litt for å finne en boks som var liten, stille og rask nok. Landet på MC-400 fra MM-Vision i Danmark: Ingen vifter og så og si lydløs, dobbelt TV-kort og kjører Vista helt fint. Etter å ha koblet til serveren, dukket all musikk, bilder og filmer opp i stua.

HD-TV får bare vente

Vi har kabel-TV som tilbyr HD-TV vgjennom en egen boks. Men for oss som har PC i stua (igjen), finnes det ingen gode løsninger. Muligheten for å bruke TV-guiden og enkelt ta opp forsvinner. Det blir en ekstra fjernstyring, og det blir vanskeligere å bruke. Jeg har kommet til at jeg setter brukeropplevelsen høyere enn bildekvaliteten. Film ser jeg helst på DVD eller fra nett uansett, og der er kvaliteteten bra. Men jeg vil jo ha HD-TV så snart det kommer et kort for PC som kabeltilbyderne støtter.

Det som gjenstår

Det meste er på plass nå, men noe gjenstår:

  • Tilgang fra utsiden
  • Sikkerhetskopi ut av huset
  • Musikkavspilling på andre rom (skal teste litt her)

Kostnader

Server for 5.000,-, Mediacenter for 11.000,-, Fargelaser for 2.000,- pluss diverse utstyr (2.000,-). Tilsammen rundt 20.000,-. Omtrent som en sofa eller 6.000,- under min første PC fra 1990 (og da tar jeg ikke hensyn til prisstigningen). Regner med at vi vi vil klare oss bra i 2-3 år med denne løsningen.

Noe for WIS?

Tror det er mange familier som er i samme situasjon som oss. Flere PC'er, rot i bilder, videoer og musikk, ikke mulighet for å vise fram bilder på storskjermen i stua, ingen skikkelig løsning for å ta sikkerhetskopi av alt en har osv. Hvis vi klarte å lage en pakke som var enkel å sette opp og bruke, kunne WIS kanskje tilby dette til hjemmene. Det ble i tilfelle en ny avdeling i firmaet..

--Emner: Hjemmet
Kommentarer: 0





Løsning for utskrift av nettsider
Av: Svein Waade Mandag 05.05.2008 (11:33)

Dette er hverken nytt eller revolusjonerende, men for mange brukere av Internett kan det bety mye at vi får orden på dette.

Utskrift av nettsider har alltid vært en pine

Utskriften tar med toppen og menyene, og det blir for lite plass på arket til selve dokumentet.

På stort sett alle nettstedene vi har laget, har vi vært nødt til å lage egne "utskriftsvennlige" maler. Det er ofte plassert et ikon med link til dem helt oppe til høyre. Denne løsningen har til dels fungert, men det har vært noen alvorlige svakheter:

  • Alle spesielle maler måtte lages i to versjoner. Når det senere har blitt gjort endringer på skjermmalen, blir det kanskje ikke gjort samme endring på utskriftsmalen. Dermed blir ikke utskriften lik det som står på skjermen.
  • På sider med valgfelt og søkefelt som styrer innholdet på siden, er det litt ekstra jobb for å overføre disse valgene til utskriftsmalen for å få innholdet der til å bli det samme. Det betyr igjen at en ikke får til en fin utskrift av det som en ser på skjermen.

Men det finnes en enkel løsning

Løsningen har eksistert en stund, men det er mange nettsted som enda linker til utskriftsvennlige sider. Løsningen er å legge til et eget stilark for utskrift som skjuler det som skal bort. I tillegg kan en på det vanlige stilarket skjule noe som stilarket for utskrift viser. På den måten kan en få med seg en logo og litt info på utskriften. Slik gjør du:

  1. Sett venstremeny og topptekster inn i egne <div> med egne navn (f.eks. "meny", "toppskjerm" eller lignende)
    <div class="meny">Her kommer menyen..</div>
  2. Sett inn en <div> som inneholder det du ønsker å ha på utskriftene og kall den f.eks. "topputskrift".
  3. På det ordinære stilarket legger du inn at topputskrift skal skjules:
    .topputskrift {display: none;}
  4. Så lager du et nytt stilark for utskrift som bare inneholder følgende:
    .meny, .toppskjerm {display: none;}
    .topputskrift {display: inline;}
  5. Sett inn link til stilarket for utskrift og ta med media="print". Det vil brukes på utskrift og forhåndsvisning.

Og det fine er at dette virker i alle nettlesere som er i normal bruk nå.

--Emner: Html, JavaScript
Kommentarer: 0


 
 Nye poster
Fixing missing (30.05.2012)
Redirect dll us (30.05.2012)
Laste ned passo (11.05.2012)
Bare si "Nei ti (12.12.2011)
Posten er slett (16.11.2011)
 Søk
 
 Populære emner
Access  Ajax  Ansatte  Brannmur  Database/SQL  Debugging  Delphi  FortiClient  Fortigate  GSI  Hjemmet  Html  Internett  iPhone  iPhone Apps  Java  JavaScript  JVM  Nerdehumor  Nettverk  Operativsystem  Palm  Servere  Skrivere  Sybase  Utvikling  VBA  Vista  VPN  Web 2.0  Windows  WinXP  WIS  Wis Tiltak  WisWeb 1  WisWeb 2  Word  XML
 Vis måned
Mai 2012 (3)
Desember 2011 (1)
November 2011 (1)
September 2011 (2)
August 2011 (1)
 Vis fra forfatter
Ove Halseth (46)
Dag Waade (9)
Stig Runar Vangen (7)
Svein Waade (6)
Inge Valaas (1)
Inger Berg (1)
Kristian Ljøkelsøy Vitsø (1)